Движението за забрана на TikTok в САЩ отново набира скоростДвижението за забрана на TikTok в САЩ отново набира скорост

На фона на изключително важните междинни избори в Съединените щати, редица позатихнали теми отново излизат на дневен ред. Една от тях е сложният казус с китайското приложение за видеосподеляне TikTok, което „преобърна“ интернет в последните няколко години.

Бивши служители на администрацията на президента Тръмп, комуникационни регулатори, консервативни поддръжници, както и няколко републикански законодатели работят през последните месеци върху съживяването на въпроса за забрана на TikTok или поне за издействане на отделяне на приложението от китайската му компания майка ByteDance.

Хипотезата, че TikTok може да изчезне от магазините за софтуерни приложения или да спре да работи на телефоните на американските потребители, може да звучи абсурдно за милиони хора, но критиците му никога не са се отказвали от идеята да го забранят и някои от тях считат това за недовършена работа от времето, когато Доналд Тръмп обяви война на китайската социална мрежа. Те се опасяват, че данните на американците се озовават в ръцете на китайското правителство и че китайските власти определят какво да виждат гражданите на САЩ в голямата медийна платформа. Припомняме, че през юни BuzzFeed News съобщи, че служители на ByteDance са имали достъп до непублични данни за потребители в САЩ.

Ако републиканците държат мнозинството в Конгреса следващата година, те биха могли да притиснат Белия дом да уреди продажбата на TikTok или дори забраната му. Подновеният натиск за забрана или принудителна продажба на TikTok се случва, докато компанията преговаря с администрацията на Байдън за потенциално писмено споразумение за сигурност. От TikTok казват, че споразумението ще адресира не само опасенията за поверителността, но и как приложението модерира съдържанието си. Меган Стифел, бивш служител по националната сигурност на Министерството на правосъдието, заяви, че според нея най-вероятният изход от дебата е именно подобна сделка между TikTok и правителството, а не забрана. Тя припомни, че над 60% от ByteDance е собственост на западни инвестиционни компании, включително Sequoia Capital, Fidelity и BlackRock.

В допълнение към сложната ситуация се явява и актуалното разследване на ефекта на TikTok върху физическото и психическото здраве на деца и тийнейджъри. То започна през март тази година от щатски главни прокурори и от двете партии. Кийт Крач е сред хората, които водят обвинението срещу платформата. Крач е 65-годишен бивш технологичен ръководител, напуснал Държавния департамент миналата година и сега работещ на пълен работен ден, борейки се с TikTok и китайските технологични заплахи като цяло. Според него приложението се „разпространява като горски пожар“ и трябва да бъде спряно, заедно с други китайски потребителски компании като Tencent. „Трябва да повторим това, което направихме с Huawei и ZTE и да не ги пускаме“, каза Крач пред медии, имайки предвид двете китайски компании, които САЩ санкционираха през последните години.

Джефри Кейн, старши сътрудник в Lincoln Network, консервативна група за защита на технологиите, отбеляза, че страхът от обратна реакция на потребителите дава на TikTok много лостове. „Това е огромна сила в социалните медии“, казва той и пояснява, че в сравнение с 2020 г. „сега е много, много по-трудно за федералното правителство изобщо да направи нещо по казуса с TikTok.“

Факт е, че социалната мрежа сега е на върха на своята популярност. Тя успя да „открадне“ много от времето на потребителите, което преди те отделяха на Facebook и Instragram. TikTok отчита над 3 милиарда изтегляния и над 1 милиард активни потребители в световен мащаб. Немалко скандали съпроводиха растежа на китайската платформа и е ясно, че в Щатите някои демократи също споделят известни опасения, но най-силните гласове срещу приложенито се чуват от републиканците. Затова моментът е особено важен за бъдещето на TikTok в Америка, а по определен начин и за развитието му като цяло в световен план.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...