Назрява битка за надмощие в сферата на изкуствения интелект

Една неочаквана новина се разпространи съвсем наскоро в технологичните среди. Това беше съвместният призив от над хиляда влиятелни личности да се спре за известно време обучението на системи, базирани на изкуствен интелект, докато не бъдат разработени и приложени надеждни протоколи за сигурност и не бъдат преценени всички рискове за човечеството, като загубата на работни места и разпространението на дезинформация. Сред подписалите отвореното писмо бяха хора като Илън Мъск, Стив Возняк и Джеф Безос.


Според бизнес наблюдатели обаче дори OpenAI, Google, Microsoft и други технологични гиганти да спрат това, което правят (а те изглежда няма да спрат) – моделите на ИИ, които вече са разработени, ще имат сериозно въздействие върху работата, особено в сферата на разработка на софтуер.

Нови времена за IT индустрията

Може да изглежда като обикновена бизнес сделка, но скорошното споразумение на Alphabet да предостави AI на Replit (уеб базиран инструмент за кодиране с над 20 милиона потребители) е нещо като сеизмична промяна в индустрията. Replit ще използва AI моделите на Google, заедно с други, в Ghostwriter – инструмент, който препоръчва програмен код и отговаря на въпроси, свързани с кода, по начин, подобен на ChatGPT. Амджад Масад, главен изпълнителен директор на Replit, заяви, че Google има „супер готина технология“ и че неговата компания може да я предостави в ръцете на разработчиците.

Ходът е особено важен, тъй като Alphabet се изравнява с Microsoft и GitHub, които също използват AI за подпомагане на програмистите с Copilot, добавка за Visual Studio. Същият изкуствен интелект, който прави ChatGPT да изглежда толкова умен, работи на компютърни езици. Затова идеята е, че когато започне да се въвежда код, инструменти като Copilot ще предлагат начин той да бъде завършен.

Ходът на Alphabet сигнализира какво може да бъде следващото бойно поле за големите технологични компании. Битката е за това коя компания може да предложи на разработчиците най-добрите AI инструменти и за новия софтуер, който разработчиците ще изградят с този ИИ до себе си.

Изследване на Microsoft посочва, че разработчиците могат да изпълняват задачи с над 50% по-бързо, когато използват AI асистент. Компаниите, които предлагат такава опция, могат да привлекат разработчиците към своите инструменти за кодиране. Amazon например разработи подобен инструмент с изкуствен интелект, наречен Code Whisperer, а Meta работи и върху такъв за вътрешна употреба.

Освен че помага на разработчиците да пишат код, ИИ започва да променя начина, по който този код се сглобява. Миналата седмица OpenAI обяви, че са създадени първите плъгини за ChatGPT. Те ще позволят на бота да изпълнява задачи като търсене на полети, резервиране на ресторанти и поръчка на хранителни стоки.

Променящата се среда в онлайн търсенето

Някои нововъзникнали търсачки, които се опитват да привлекат потребители установяват, че най-голямата заплаха за тях не идва от Google, а от Microsoft. Това е така, защото те използват лицензи, свързани с намирането на резултати онлайн, които се притежават от Bing. Bing е от съществено значение за почти всеки западен стартъп, предизвикващ Google. Примери има много – от DuckDuckGo, стартиращ в края на 2000-те, до You.com, основан през 2020г., всички те дължат такси на Bing, тъй като използването на собствени ботове, които да изследват цялата интернет мрежа и съставянето на индекс, за да може всичко да се търси, е скъпо начинание.

Седмица след пускането на Bing chat с технология от ChatGPT през февруари, Microsoft обяви, че стандартните такси за данни за търсене ще се увеличат цели 10 пъти от месец май. Компанията също така добави ново правило с незабавен ефект, което според стартиращите компании ефективно ги блокира от конкуренция с Bing chat или конкурентния чатбот на Google Bard. Това правило налага много по-високи цени – потенциално 28 пъти над предишните такси на Microsoft – за всеки клиент, който предоставя резултати от Bing на потребители на страница, която също има съдържание от големи езикови модели (LLM), технологията зад ChatGPT и чата на Bing. Стартъп, който стартира свой собствен чатбот за търсене, задвижван от LLM, ще плаща до $200 за 1000 заявки в Bing, в сравнение със само $7 преди.

Усъвършенстване на AI моделите

OpenAI, калифорнийският стартъп, който стои зад ChatGPT, започна да възнаграждава потребителите, които му докладват грешки или уязвимости в сигурността. Компанията предлага между $200 и $6500 за намерена уязвимост, като наградата може да достигне и до $20 000 за „изключителни открития“.

„Като споделяте своите открития, вие ще играете решаваща роля в това да направим нашата технология по-безопасна за всички“, обяснява в публикация в блог компанията зад чатбота, който се разпространява от няколко месеца. „Както при всяка сложна технология, могат да се появят уязвимости и недостатъци и ние вярваме, че прозрачността и сътрудничеството са от съществено значение за справяне с тази реалност“, се посочва още.

По-специално, OpenAI кани експерти да проучат някои характеристики на ChatGPT и рамката, в която системите комуникират и споделят данни с приложения на трети страни. От друга страна, „хакерите“ трябва да спазват определен брой правила като „да се въздържат от нарушаване на поверителността, прекъсване на системите, унищожаване на данни или увреждане на потребителското изживяване“.

Вижте още: