Ако следващото правителство не приеме това споразумение, то няма да се стане факт

„Към момента България няма никакъв финансов ангажимент по споразумението с американската компания "Уестингхаус" за строеж на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй". Няма нищо извънредно - потвърдиха се договорените до момента параметри в рамките на преговорите. Ако следващото правителство обаче не го одобри, то няма да влезе в сила”. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в сутрешния блок на БНТ.

Стойнев подчерта, че по отношение на големи проекти от националната и енергийна сигурност на България трябва да има приемственост между правителствата. „Трябва да се мисли държавнически, а не мандатно“. Той напомни и, че преговорите с "Уестингхаус" са започнали още по време на управлението на ГЕРБ, затова и едно такова споразумение ще е знак на приемственост между правителствата. „Ако следващото правителство не приеме това споразумение, то няма да се стане факт“, подчерта Стойнев. Според него фактът, че споразумението би влязло в сила след одобрение от едно следващо правителство, е достатъчно доказателство, че се търси приемственост в политиката.

Акционерното споразумение е за създаване на едно бъдещо предприятие за изграждане на 7-ми реактор на атомната централа. Споразумението предвижда създаване на компания със 70% държавно участие и 30% собственост на „Уестингхаус“. До този момент обаче нямаме избран финансов модел, избрана кредитираща институция, лихвен процент, при който ще бъде взет кредит, стана ясно от думите на Стойнев.

„В споразумението няма нищо конкретно, там ги няма двете най-важни неща - финансовият модел и договор за строеж - за проектиране, доставка на оборудване и изграждане.”, каза той.

Според него цитираната в медиите цена от 5,3 млрд. долара е индикативна и твърденията за това, че е висока са спекулативни. Тепърва ще се преговаря за финансовия модел на проекта, стана ясно от думите на министъра.

Стойнев припомни, че преговорите с  "Уестингхаус" са започнали още през месец октомври и са част от усилията на правителството за диверсификация на енергийните доставки. Това в пълна степен отговаря и на енергийната политика и новата енергийна стратегия на Европейския съюз.

Реакторът ще бъде готов до 2022 г. Той е важен за българската ядрена енергетика, тъй като до 2020 г. другите реактори 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат изведени от експлоатация", каза още министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Вижте още: