Най-интересните икономически прогнози за 2024 г.

В година, изпълнена със силни печалби за акциите и още по-фантастични ръстове в криптовалутите, настроенията на инвеститорите и финансовите експерти претърпяха значителни подобрения. Инфлацията, големият бич за световната икономика, се успокои през 2023 г., но потребителите все още изпитват затруднения да се приспособят към силно променящия се пазар. Така или иначе, сега е време да погледнем напред към 2024 г., когато лихвените проценти може да се окажат надолу, вместо да се повишават, а големи икономически и политически теми са на път да предизвикат индустрията.

Нека проследим кои са най-обсъжданите прогнози от икономистите за новата 2024 година:

Инфлацията ще продължи да се забавя

Резкият първоначален спад на глобалната инфлация на потребителските цени от края на 2022 г. спря в средата на 2023 г., отразявайки възстановяването на цените на енергията и стабилната основна инфлация, особено при услугите. Низходящата тенденция обаче се възобнови и се очаква да продължи и през 2024 г. Анализаторите на S&P Global Market Intelligence прогнозират годишна глобална инфлация на потребителските цени от 4,7% през 2024 г., което е спад спрямо прогнозните 5,6% за 2023 г.

Растежът в Северна Америка и Западна Европа няма да достигне своя потенциал

Докато въпросът за рецесията в САЩ все още може да се смята за висящ, отговорът по отношение на еврозоната изглежда по-ясен: икономическо свиване през следващите 9 до 15 месеца е с вероятност над 60%. Според някои финансисти, то дори вече е в ход предвид отрицателния растеж през третото тримесечие на 2023 г. (–0,1%). Аргументите за това са, че фискалните стимули в Европа не бяха толкова големи или толкова ефективни, колкото в САЩ (например парите бяха изтеглени много бавно от фонда за възстановяване NextGenerationEU). Освен това трансмисионният механизъм на по-строгата парична политика в еврозоната работи много по-бързо. Докато около 70% от предприятията в Европа получават своето финансиране чрез банки (при променливи лихвени проценти), предприятията в САЩ осигуряват 80% от финансирането си на капиталовия пазар (при фиксирани лихвени проценти). Потокът от кредити за бизнеса и домакинствата в еврозоната спря до пълен застой през четвъртото тримесечие на фона на рекордно високите лихвени проценти на Европейската централна банка.

Основните лихви ще бъдат намалени в развитите икономики от средата на годината

С изграждането на увереност, че темповете на инфлация на потребителските цени ще се върнат към целевите стойности, се прогнозират промени в паричната политика до средата на 2024 г. Намаляването на лихвените проценти ще започне, след като опасенията относно основния ценови натиск отшумят. Количественото затягане (QT) от големите централни банки в света ще продължи.

Спадът в цените на жилищните имоти в Западна Европа следва да продължи

Строгите кредитни условия и нарастващите разходи за заеми ще продължат да водят цените надолу през 2024 г. Скоростта и интензивността на корекцията между икономиките варира в зависимост от дисбалансите, натрупани през последното десетилетие на всеки жилищен пазар, както и от периодите на фиксиране на ипотечните лихви. От географска гледна точка инвеститорите от региони със силни валути и предимства при хеджиране, като Северна Америка и Сингапур, вероятно ще останат активни в Европа.

Натовареният изборен календар ще създаде политическа несигурност

Въпросът за рецесията ще играе решаваща роля и в най-важното геополитическо събитие на годината през 2024 г.: президентските избори в Съединените щати. Защо? Защото през последните 50 години нито един действащ президент на САЩ не е успял да бъде преизбран, когато икономиката на САЩ се свива по време на изборна година. През последните две години мнозинството граждани на САЩ са до голяма степен недоволни от работата, която върши правителството на Джо Байдън. Забавянето на икономическия растеж би навредило допълнително на шансовете на Байдън за преизбиране.

Предизборни кампании ще определят политическия дневен ред и в няколко важни нововъзникващи икономики, включително Индия и Индонезия през пролетта и Мексико в средата на годината. Към всичко това добавяме и напрегнатите избори за Европейски парламент в ЕС, които ще се проведат през месец юни.

Енергийният преход ще подпомогне растежа в САЩ и Канада

Фискалната политика на САЩ отново стана донякъде стимулираща, тъй като постепенното финансиране в Закона за инвестициите в инфраструктурата и заетостта започва да подкрепя действителното строителство. Субсидиите от Закона за намаляване на инфлацията към проекти за зелена енергия подкрепят огромното нарастване на строителството на електрически производствени и свързани съоръжения. В Канада инициативи за климата вече са въведени в Алберта и Саскачеван със съществуването на осем действащи съоръжения за улавяне на въглерод. Също така нови подобни проекти са в етап на планиране или в процес на изграждане.

Вижте още: