Половината от европейските работници очакват изкуственият интелект да повлияе сериозно на работата им през 2024г.

Ново проучване разкрива отношението на европейските работници към изкуствения интелект – почти половината от тях очакват голямо въздействие върху професионалния им живот, и то още през следващата година.

Възходът на изкуствения интелект (ИИ) предизвика широко разпространени тревоги тази година за това как може да се отрази върху работните места и бъдещето на бизнеса. Реалността е, че инструменти като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google са способни да пишат цели доклади на сравнително естествен език, да полагат изпити и дори да пишат функционален програмен код. Междувременно художниците и графичните дизайнери може би се чудят колко далеч ще стигнат генеративните AI инструменти за създаване на изображения като Midjourney или DALL·E 2 през следващите години.

Колко са притеснени служителите от бързото развитие на ИИ?

Социалната мрежа за кариерно развитие LinkedIn проведе проучване, като попита повече от 10 000 работници на възраст над 18 г. как гледат на въздействието на ИИ върху професионалния им живот.

Според резултатите, много от респондентите, които са базирани в Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания, Холандия и Италия, посочват, че тази технология ще окаже сериозно влияние върху техния професионален живот.

Около 45% прогнозират, че това ще доведе до „значителна“ промяна в работните им места през следващата година, като повече от една трета се чувстват претоварени и притеснени, че няма да могат да се справят с динамиката на работните си места.

Сходно проучване на Gallup от миналата седмица показва, че 22% от работниците в САЩ се притесняват, че AI ще направи уменията им остарели и неконкурентноспособни.

Това е скок от 7 процентни пункта спрямо 2021 г., когато Gallup проведе същото изследване.

Какви са наблюденията на експертите в областта?

Технологиите никога не са убивали толкова работните места, колкото са ги променяли – това е мнението на Сюзън Хаусман, икономист от института Ъпджон. „Така че трябва да помним, че технологията винаги измества някои хора в икономиката, но икономиката непрекъснато създава нови работни места и нови видове работа“, посочва тя.

Субодха Кумар, който преподава в Fox School of Business на Temple University, припомня вълната от автоматизация през 90-те и началото на 2000-те години. Много работници загубиха тогава работата си, но бяха погълнати обратно в икономиката относително бързо. Според него обаче сегашната ситуация може да е малко по-различна.

„Този ​​път много сектори се автоматизират едновременно, така че количеството работна сила, което ще бъде изместено, ще бъде много повече от това, което сме виждали в миналото“, заявява Кумар.

„По петите на пандемията професионалистите отново се адаптират към друга вълна от промени, тъй като генеративният ИИ става все по-видим на работното място“, казва Шарлот Дейвис, експерт по кариерата в LinkedIn.

По думите ѝ, макар да е разбираемо наваксването с най-новите разработки, все пак е положително да видим толкова много хора, които приемат промените и полагат усилия, за да научат как да използват всички новосъздадени технологии.

Проучването на социалната мрежа установява още, че почти половината респонденти искат да научат повече, като 59% в момента не разполагат с официално обучение от работодателя си. Една трета вече използват AI в работата си, като 26% използват генеративни AI инструменти като ChatGPT.

„Също така е ясно, че хората са нетърпеливи да научат повече за AI и виждаме значително увеличение на разговорите в LinkedIn с членове, които вече добавят умения за AI към своите профили... Нашите данни също така подчертават огромната стойност на меките умения и колко важни ще бъдат те, докато продължаваме да се ориентираме в тази нова технология и промяната, която носи“, добавя Дейвис.

В тази връзка половината от анкетираните професионалисти смятат, че умения като решаване на проблеми, управление на времето и стратегическо мислене ще станат още по-важни.

Вижте още: