София се препълва с жилища, но търсенето продължава да расте
В последните няколко години в столицата се наблюдава бум в строителството на нови жилищни сгради, но в същото време търсенето убедително изпреварва предлагането, което кара цените на жилищата да растат с двуцифрени стойности. За изминалата 2021 година имотите в страната са поскъпнали средно с 10%, а конкретно в София - с около 15%.

Увеличението в стойността на жилищните заеми също достигна нов рекорд. Предоставените банкови кредити за покупка на къщи и апартаменти към края на януари 2022г. са за 14,2 млрд. лв. по данни на БНБ. Това е ръст със 17,9% на годишна база.

В същото време броят на новопостроените и въведени в експлоатация жилища в столицата за цялата 2021г. е 5 601, което е ръст с 39% спрямо 2020г. Тук обаче следва да припомним и че през 2020г. този ръст възлизаше на забележителните 157% спрямо 2019г.

Какво поддържа високия темп на нарастване на търсенето?

В България по принцип притежаването на собствен недвижим имот е особено популярно – страната ни е на седмо място в ЕС по този показател. По данни на Евростат към 2020г. 84,3% от населението ни живее в домакинство със собствено жилище, което е над средните за Съюза 70%.

Последните две пандемични години допълнително засилиха желанието на хората да вложат свободните си пари в недвижимо имущество. Това изглежда като логично следствие на несигурността, растящата инфлация и нулевите лихви по депозитите в банките. Към това добавяме и прецедента, че вече две големи банки у нас спряха да предлагат услугата за стандартен срочен депозит.

Друг важен фактор са рекордно ниските лихви по ипотечни кредити през последните няколко години, което стимулира тегленето на заеми за покупка на имот, особено за ново строителство и инвестиция в имоти „на зелено“, чиито цени са с около 20% по-ниски от готовите жилища. По правило отдаването на жилище под наем осигурява между 3% и 5% годишна възвръщаемост. В определени райони обаче в момента е съвсем постижима доходност от около 8-9% на година, което прави покупката на жилище с инвестиционна цел особено привлекателна.

Забелязва се и нарастващ интерес към по-големите апартаменти, както и към къщите в районите около София. Работата от вкъщи, която за редица професии стана почти стандарт, мотивира все повече купувачи да търсят апартаменти, в които да могат да обособят едната стая като офис. Трябва да отбележим също, че инфраструктурата и транспорта са значително по-развити в сравнение само с преди десетина години и поради това хората вече не се притесняват да търсят алтернативни варианти за дом в по-тихите и зелени крайни квартали или близки селища.

Какво да очакваме през 2022 г.?

Повечето експерти са единодушни, че няма изглед тенденцията за повишаване на цените на имотите да се обърне, като това важи с особена сила за София. На дневен ред стои въпросът с нарастващата инфлация не само у нас, но и в цяла Европа. Цените на основни суровини в строителството като стомана, бетон и дървен материал са се покачили с трицифрени стойности през последните две години. Това означава, че разходите за инвеститорите стават все повече, а купувачите продължават да търсят нови и качествени имоти, в които да вложат своите спестявания.

В столицата може и да има много жилища, но повечето от тях са в стари и неподдържани кооперации, което ги прави по-малко атрактивни. Въпреки това за момента и техните цени са рекордно високи. Предстои да разберем как ще се изменя съотношението в цените на новото и старото строителство и накъде ще продължи да се разширява градът, в който вече живее повече от 1/5 от населението на страната.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...