За фалита на Русия

За първи път в модерната стопанска история виждаме "фалит" на държава с ултра ниска задлъжнялост - под 25% от БВП, чийто износ само за един месец може да изплати целия външен дълг.

Това не става, защото Русия няма пари. А защото не й се позволява да се разплати (лихви за 100 милиона при 350 милиарда общ дълг). Но едно трябва да е сигурно.

Русия няма да тръгне като Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия да чука по вратата на МВФ и да каже: "дайте да измислим нещо".

Това е средство в техните ръце, а не на Запада.

Бел. ред.

Рейтинговата агенция Moody's определи, че Русия не е изпълнила задълженията си към международни инвеститори, тъй като те не са били платени навреме. По-конкретно става въпрос за лихвени плащания по две държавни облигации, които не са получени от кредиторите дори след изтичането на 30-дневен период на неизпълнение, съобщи американската компания.

Последният фалит на Русия по външен дълг бе преди повече от сто години.

Този път това не е фалит в истинския смисъл на думата. Руската хазна е добре напълнена, но заради западните санкции, наложени заради войната срещу Украйна, Кремъл има проблеми с изплащането на дълговете в чужбина. Фактът, че плащанията на Москва са блокирани заради санкциите, „не е наш проблем", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...