1410878Дигиталното бъдеще на ЕС се дискутира по време на визита на AmCham Europe

Дигиталната икономика, за която говорим е от поколение 4.0. и не е реално да я посрещаме с администрация 3.0. и образование 2.0. и дори 1.0.


България има 5 приоритета
по време на председателството – подобряване на свързаността, развитие на конкурентоспособността на дигиталния пазар, изграждане на  икономика, базирана на свободния поток на данни, подобряване на кибер сигурността, защита на личните данни.

До 2020 г. се очаква 739 млрд. евро да са приходите от цифровия пазар.

Анкета сред европредприемачи сочи, че 75% смятат, че бъдещето е на дигитаните технологии. Но само 20% от тях адаптират дигитални технологии в бизнеса си, а едва 5%
инвестират в преквалификация на персонала си в това отношение.

Алтернатива на изграждането на европейска икономика, базирана на свободното движение на данни, е локализиране на данни, което на практика е „задънена улица“.

Американската търговска камара в България (AmCham) открива първата голяма публична дискусия с правителството, свързана с българското председателство на ЕС. Заедно с 18-членна делегация от Американската търговска камара към ЕС днес имахме срещи с правителството, на които обсъдихме възможни сфери на взаимодействие и как опитът на AmCham към ЕС може да бъде полезен, заяви Красимира Чемишанска, президент на Американската търговска камара в България на форума „Европа – начело на дигиталната трансформация: Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“. AmCham България смята, че българското председателство е важен тест за националния, политическия и дипломатическия капацитет на България.

Сред участниците във форума бяха Томислав Дончев, заместник министър-председател, Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., Димитър Геновски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, както и Карл Кокс, президент на Американска търговска камара към ЕС, се включиха в събитието. Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, се обърна към участиниците в специално видео.

По думите на Министър Дончев дигиталната икомика е от поколение 4.0 и не е реално да се прави с администрация 3.0 и с образование 2.0 и дори 1.0. Освен това, той изтъкна, че „конкурирайки се с Азия и Северна Америка, на производството ни тежат най-високите екологични стандарти, освен това Европа прави 50% от социалните разходи в света“, което ни прави неконкурентоспособни. Министър Дончев сподели и резултатите от анкета сред европредприемачи, която сочи, че 75% смятат, че бъдещето е на дигиталните технологии, но само 20% от тях адаптират дигитални технологии в бизнеса си, а едва 5% инвестират в преквалификация на персонала си в това отношение.

„Дигиталната вълна в момента не идва, тя ни залива и ние трябва да можем да плуваме, не просто да оцелеем, а да просперираме и да останем“, заключи министър Дончев.

Министър Павлова сподели петте приоритета на България през предстоящото българското председателство на Съвета на ЕС. Сред тях са максимално подобряване на свързаността, както и подкрепа на инициативата на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер – „Wi-fi for All“. Друг акцент е развитието на конкурентоспособен дигитален пазар, където ще се изготви стратегия за кибер сигурност, която ще ни даде възможност за прилагането на единен дигитален пазар. Приоритет е развитието на икономика, базирана на свободен поток на данни. Тук фокусът ще бъде върху приемането на законодателство, което по думите на Министър Павлова „в момента буксува“. Защитата на всички, които оперират в интернет, не влизат в законодателните рамки, които съществуват в момента. Според министър Павлова в момента не може да се намери единство върху защита на личните данни нито между страните-членки, нито между европейските партии. В резултат приемането на общоевропейския план за електронно управление ще бъде обект на дебат през следващите месеци.

В обръщението си комисар Габриел изтъкна, че се очаква до 2020 г. 739 млрд. евро да е приносът от цифровия пазар към европейската икономика. Тя изтъкна и включването на жените в технологиите, като България може да служи за пример. Тук 27.7% от представителите в дигиталния бизнес са дами, докато в ЕС са едва 16%.

Карл Кокс изтъкна, че не случайно един от приоритетите е изграждането на европейска икономика, базирана на свободното движение на данни. Алтернативата е локализиране на данни, което на практика е „задънена улица“. Това е препятствие за единния пазар и за икономическия растеж.

Във втората част на форума се проведе дискусия на тема „Изграждането на европейската дигитална икономика“. В нея се включиха Томас Кристенсен, управляващ директор във Фейсбук, отговарящ за връзките с институциите на ЕС, Клаудия Сели, директор за връзките с институциите на ЕС в Ей Ти&Ти, Любомир Минчев, изпълнителен директор на Телелинк Груп и др.

По време на дискусията се обсъждаха теми като развитието на цифровия пазар и свързаните с него регулации, регулацията на индустриалните сектори, кибер сигурността, споделянето на бизнес ресурси в Европа за развитие на малки и средни предприятия чрез облачни системи, “Интернет на нещата” и предизвикателствата  по отношение обмена на лични данни и тяхната защита в страните от ЕС. 

Вижте още: