Рециклируема пейка с органични фотоволтаици ще бъде монтирана в Научно-технологичния паркПламена Георгиева и Крум Панчев са победителите в конкурса „Иновативна пейка“, организиран от „София Тех Парк“ АД. Младите архитекти спечелиха журито със своя проект на изцяло екологична, рециклируема пейка, която ще бъде монтирана на територията на Научно-технологичния парк.

Победителите в конкурса бяха обявени от Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк“ АД, и архитект Димитър Смилков, член на журито, по време на информационно събитие на територията на парка.

„Изключително впечатлени сме от всички постъпили предложения и нетърпеливи да видим първия работещ прототип на пейката. Вече има заявен интерес не само от Столична община, но и от редица частни инвеститори. Ако проектите се окажат работещи и ефективни, успешни решения, те биха разположили такива пейки и в своите паркове, така че от тях ще могат да се възползват по-широк кръг от хора, а не само посетителите на Научно-технологичния парк“, коментира при награждаването Елица Панайотова.

1193807-1

По думите й това е едва първият от редица конкурси, които организира „София Тех Парк“ АД. „Имаме намерението след откриването на Научно-технологичния парк, планирано за края на тази година, да организираме още такива конкурси, които да стимулират иновативно мислещите, креативни хора да развиват таланта си“, допълни г-жа Панайотова.

В допълнение, проектитите, класирани на второ и трето място, също ще имат възможност да бъдат прототипирани и разположени на територията на София Тех Парк. Това са съответно предложението на „Плейграунд Енерджи" – фирма, специализирана в проектирането на интерактивни забавления за деца, и проекта на архитект Емил Василев.

Проектът на Пламена и Крум единственият сред всички конкурсни предложения, при който фотоволтаичните панели са монтирани във вътрешността на самата пейка и са интегрирана част от нея. Заложени са органични панели от ново поколение. Основният елемент в пейката е т.нар. „пчелна пита“, в която са съсредоточени всички най-важни изводи – USB входове, контакти и др. Предвидена е и вградена тонколона за ползвателите, желаещи да слушат музика.

„Формата на пейката е инспирирана от позите, които заема човешкото тяло. Проектирали сме и различни модулни варианти – възможност, например, пейката да има облегалка или някакво покритие. Основно черпихме вдъхновение и от фасадите на сградите в Научно-технологичния парк, за да може пейката да се вписва максимално добре в обстановката“, разказаха победителите.

Вижте още: