Товарният трафик по Северния морски път ще се регулира с цифрова екосистема

Товарният трафик по Северния морски път се увеличава всяка година с помощта на атомните ледоразбивачи, които работят в Арктика.

Преминаването на плавателни съдове по Северния морски път скоро ще стане по-удобно и предвидимо с изграждане на нова цифрова екосистема.

Финансирането на проекта е осигурено от Русия, разработва се и система за мониторинг на околната среда във водите на Арктика. Тя ще работи като „леден навигатор“, който помага за разработване на маршрути в трудните арктически условия, където работят най-мощните атомни ледоразбивачи в света. Това ще позволи използването на почти цялата карта на Северния морски път в реално време - да се наблюдава времето, ледовите условия, местоположението на корабите и т.н.

Товарният трафик по Северния морски път се увеличава всяка година с помощта на ледоразбивачите на „Атомфлот“. Ако през 2011 г. са превозени 3,16 млн. тона товари, то през 2022 г. те вече са над 34 млн. тона. Целта е най-краткият маршрут по вода между Европа и Азиатско-тихоокеанския регион да стане целогодишен и до 2024 г. да се осигури увеличение на товаропотока до 80 милиона тона годишно.

Вижте още: