1517289Нови тенденции от света на инвестициите ще бъдат представени на Експо „Моите пари“ 2018

Процесът по вземане на решение кога и колко да инвестираме изисква внимание, консултации и най-вече време – колкото по-рано започнем да инвестираме част от спестяванията си, толкова повече средства ще сме натрупали след години. Това споделя Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг и лектор в предстоящото второ издание на Експо „Моите пари“. Според него инвестирането трябва да се разглежда и разбира като дълъг процес, който върви паралелно с професионалното развитие и спестените доходи.

Най-важните правила в инвестирането, според Цветослав Цачев, са постоянството и правилното разпределяне на риска. Те са валидни както за обикновения спестител, който разполага с няколко хиляди лева „за черни дни“, така и за собствениците на големи компании, които ежедневно боравят с големи суми пари за целите на своя бизнес. „Спазването на тези правила за дълъг период от време е факторът, който създава стойността на инвестицията“ – подчертава Цветослав Цачев.

Вземането на решение за инвестиция трябва да бъде съпътствано от ясно разбиране за минималния капитал, с който трябва да разполагаме. Той, от своя страна, следва да е съобразен с разходите за инвестиране. „Не е разумно да се платят 20 лева такса за инвестиция от 150 лева, защото това ще минимизира доходността за няколко години напред“ – разяснява Цветослав Цачев. Минималният капитал зависи също така от финансовия инструмент, в който се инвестира, както и дали се търси разпределение в няколко ценни книжа. Поради тези фактори, той може да варира от 300 лева до 3000 долара.

Най-големите предимства на Експо „Моите пари“ са достъпността и полезността за хората, счита Цветослав Цачев. Макар че България все още наваксва някои от добрите европейски практики в сферата на инвестициите, е все по-видимо желанието за промяна и прогрес. 

Експо „Моите пари“ 2018 ще се проведе на 27 и 28 октомври в зала София на конферентния център Интерпред. Лекцията на Цветослав Цачев на тема „Пасивно или активно инвестиране“ е част от панела „Лично финансово планиране“, с който ще започне първият ден от семинарната програма. 

Освен възможностите за инвестиции, ще бъдат засегнати още темите за пенсионно осигуряване, жилищно и потребителско кредитиране, дигитално банкиране, финансова грамотност на децата и други. Входът за събитието е свободен.

Вижте още: