Мемориален комплекс Тутраканска епопея“ край Тутракан ще бъде изграден по проект за над 4 954 000 лвБанка ДСК, дъщерното й дружество Регионален фонд за градско развитие и Община Тутракан сключиха договор за финансиране в размер на 452 400 лв. Заемните средства ще послужат за изграждане на „Мемориален комплекс Тутраканска епопея″  в землището на с. Шуменци в Община Тутракан. Емблематичната локация е призната за историческа културна ценност с категория „национална значимост“ през 2018 г.

Проектът предвижда изграждане на енергийно ефективна (енергийно независима) експозиционна сграда, с футуристичен дизайн и съвременно интерактивно оборудване и обзавеждане. Сградата ще бъде разположена на площ от около 800 кв. м. и ще включва основна експозиционна зала, диорама, пространство за търговска дейност и технически помещения. В рамките на проекта ще се облагороди и районът около мемориала и сградата, както и ще бъде създадена зелена зона за отдих.

С изграждането на изложбената сградата се цели подобряване на обслужването и изживяването на посетителите. Туристите ще имат възможност да се насладят едновременно както на информационна беседа, така и на музейните експонати, литература и сувенири, които към момента са разположени в отдалечен обект в града.
Диорамата, представляваща помещение с цилиндрична форма и площ от около 270 кв. м., ще пресъздава епизод от реална бойна обстановка, като се предвижда тя да се превърне в акцент на музея. Историческите моменти ще бъдат представяни чрез високотехнологична система от монитори, покриващи цялата площ на стените на залата. Иновативната интеракция ще е подходяща за посетители над 14 г., а за по-малките гости се планира изграждането на детски кът с образователни игри и исторически пъзели.

Историята на мемориала е свързана с битката за превземане на Тутраканската крепост, сражение през Първата световна война между български и румънски войски. След победата на българските войски командването на IV пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле – над 8 000 български, румънски и немски войници и офицери, да бъдат погребани на едно място, във форт номер 7 на румънската укрепителна линия. Този факт и до днес събира всяка година наследници на победители и победени да се поклонят пред саможертвата на участниците във войната, независимо от коя страна на атаката са били.

През 1922 г. на мястото е изграден паметник – обелиск, поддържан и до днес от Община Тутракан и Историческия музей. През 2002 г. е изграден и парк, който става сцена за официални чествания, а през пролетта на 2007 г. е построен и осветен параклиса „Св. Георги Победоносец“. Именно тогава се заражда и оформя идеята за изграждане на „Мемориален комплекс Тутраканска епопея“, който да бъде посещаван от повече заинтересовани туристи и посетители. От 2013 г. до 2015 г. е подготвен проект, финансиран от Инициативен комитет „Тутраканска епопея“ с учредители - акад. Георги Марков, акад. Светлин Русев, д-р Анатолий Кънев, д-р арх. Владимир Игнатов, д-р Димитър Стефанов, Стив Хараламбиев и Петър Бойчев.

Проектът се реализация по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“, Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, процедура „Развитие на туристически атракции“.

Очаква се завършването на „Мемориален комплекс Тутраканска епопея“ да превърне историческата забележителност в атрактивна туристическа дестинация, която ще подпомогне развитието на района, както на ниво община, така и в посока осигуряване на по-добра среда и повече бизнес възможности за малките и средни фирми от региона, ангажирани в сферата на туризма.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...