Има ли България проблем с равенството между половете обсъждат успели жени в Център „Илиев“ на Американския университет

На 7-и март от 18:30 ч. в своята база в София – Центъра за образование и култура „Илиев“ в Студентски град – Американският университет в България (АУБ) провежда панелна дискусия на тема „Има ли България проблем с равенството между половете“. Срещата е тазгодишното издание от поредицата „Жени в бизнеса“, която АУБ организира традиционно по повод Международния ден на жената.

Модератор на панела ще бъде президентът на АУБ, д-р Марги Енсайн, а участнички са Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, Стефана Здравкова, доскоро главен изпълнителен директор на „НОВА Броудкастинг Груп“, Камелия Славейкова, председател на Съвета на директорите на Shell България, Емили Сарджънт-Бийзли, президент на Американския колеж в София и Тони Макмъри, управляващ директор на Ingram Micro Global Business Services.


Гости на събитието ще бъдат възпитаници на АУБ, представители на правителствения и неправителствения сектор, бизнес лидери, както и приятели на университета.

Накратко за участниците

Модератор:

Д-р Марги Енсайн е десетият президент на АУБ. Тя се присъединява към АУБ, след като е президент на Международния университет на Съединените щати в Африка (USIU-A) в Кения, както и на два други университета: „Дикинсън Колидж“ в САЩ и Американския университет в Нигерия. Д-р Енсайн е уважаван учен в областта на развитието, африканистиката и благодарение на опита си в Руанда също по въпросите на геноцида, управлението и демокрацията. Автор и редактор е на шест книги. Изнася презентации на Световния икономически форум, пред Общността на нациите, пред Фондацията на търговската камара на САЩ и Американския съвет по образование. Докладвала е пред Конгреса на САЩ по въпросите за глобалното образование, международните отношения и чуждестранната помощ. Д-р Енсайн многократно дава интервюта за BBC и CNN, а нейни статии са публикувани в The Washington Post, The Philadelphia Inquirer, The Chronicle of Higher Education, The Huffington Post и др.

Участници:

Нанси Шилър е Президент на Фондация „Америка за България“ от септември 2016 година. След 20 години работа като управляващ директор в Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ)(1992-2012) и във Фондация „Америка за България“ (2008-2012), Нанси Шилър бе избрана за член на Борда на директорите на Фондацията през декември 2012 година, a в периода юни 2015 – септември 2016, за заместник председател на Борда на директорите. Преди кариерата си в БАИФ и Фондация „Америка за България“, Нанси Шилър работи в областта на търговските недвижими имоти в Чикаго, както и в няколко организации с нестопанска цел в областта на мениджмънта, финансите и маркетинга.

Стефана Здравкова доскоро изпълняваше длъжността главен изпълнителен директор на „НОВА Броудкастинг Груп“. По време на своя мандат Стефана играе стратегическа лидерска роля, като се фокусира върху насърчаването на силни връзки между дигиталните и традиционните медии и същевременно си сътрудничи с екипа си, за да осигури отлични резултати и дългосрочен успех. Тя е висококвалифициран професионалист със задълбочено разбиране на медийната среда и силна убеденост в значимостта на иновациите като ключ към успеха. Преди това е заемала поста главен изпълнителен директор на NetInfo.

С 30-годишния си стаж в Shell и силния си принос за отличната репутация на компанията в страната Камелия Славейкова, завършила магистратурата на АУБ за ръководни кадро през 2007 г., се превърна в символ на успешното присъствие на Shell в България. След като в продължение на 13 години е мениджър за България и Гърция, сега тя е председател на Съвета на директорите на компанията. Активен участник в местната бизнес общност, Камелия е член на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите от 2010 г. В периода 2016 – 2019 г. Forbes Woman я класира сред 20-те най-влиятелни бизнес лидери в България. През 2016 г. е номинирана за един от 10-те най-добри мениджъри на годината в България в конкурс на престижното списание „Мениджър“. През 2019 г. Камелия е обявена за Жена на десетилетието в категория „Бизнес и общество“ в конкурса на woman.bg. През 2021 г. е удостоена със специална награда за 30 години лидерство на българския пазар на церемонията по връчване на наградите „Г-н и г-жа Икономика“ за 2021 г. на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и списание „Икономика“.

Емили Сарджънт-Бийзли е президент на Американския колеж в София от 2021 г. Тя е превъзходен педагог, администратор и лидер с кариера във водещи международни училища в целия свят. Родена в семейство на учители в международни училища, тя израства и учи в Ливан, Иран, Саудитска Арабия и Индия, след което развива професионалната си кариера в Индия, Израел и Китай. Като педагог г-жа Сарджънт-Бийзли вярва, че дългът на преподавателите и администраторите е да подготвят учениците за бъдеще на активна и етична всеотдайност в динамичното глобално общество. Г-жа Сарджънт-Бийзли е убедена, че работата върху интелектуалните, обществени и емоционални потребности на учениците е също толкова важна, колкото и фокусът към академичния им успех. Като опитен училищен администратор г-жа Сарджънт-Бийзли е ръководила успешно различни проекти, представляващи сериозни предизвикателства - от въвеждането на стратегически планове и процеси по акредитация до разширяване на учебния комплекс, съставяне на нови учебни програми и управление на здравната криза по време на настоящата пандемия.

Тони Макмъри е управляващ директор на Ingram Micro Global Business Services в София. В своята роля Тони отговаря за ежедневната работа на 1 300 служители за стратегическите бизнес партньорства с ключови вътрешни заинтересовани страни и за създаването на силна марка, която да привлича и задържа таланти. Тони е квалифициран счетоводител на CIMA и член на Института CIMA. Работи 25 години години в Ingram Micro Тони, където заема отговорни позиции, включително финансов директор на Ingram Micro UK, който наблюдава всички аспекти на финансите за операции на стойност 1,5 млрд. долара. Тони е активен популяризатор на талантите и връзките с общността и участва в програми за наставничество на жени в бизнеса. След като зае позицията си в България през 2018 г., той стана член на управителния съвет на АмЧам, председател на Международната награда на херцога на Единбург в България, а понастоящем следва предизвикателството да изкачи 56-те планински върха, по-високи от 2500 м в България, в подкрепа на благотворителната фондация „За нашите деца“.

Вижте още: