ACCA: Световната икономика ще отбележи слаб растеж и висока степен на несигурност през 2024 г.

Анализ на световната икономика, направен от АССА, показва, че годината ще бъде изпълнена с рискове и предизвикателства.

В първия годишен доклад за икономическите перспективи, изготвен от Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (АССА), се разглеждат тенденциите и основните рискове пред световната икономика и някои ключови държави. Докладът „Глобални икономически перспективи за 2024 г.: Слаб растеж и несигурност“ представя ключови събития, които трябва да се наблюдават през годината, изпълнена с избори, също така разглежда три тенденции, които трябва да се следят отблизо, както и съдържа интервюта с главни финансови директори от цял свят.


„През 2024 г. световната икономика отново ще е със слаб растеж, а рисковете са по-скоро отрицателни. Забавеното въздействие от предишното затягане на паричната политика може да доведе до още по-изразено забавяне на растежа, а геополитическите рискове остават много високи. Натовареният политически календар с насрочени избори в около 60 държави по света, включително САЩ, Великобритания, Индия, и в Европейския парламент, добавя допълнителна степен на несигурност“, казва Джонатан Ашуърт, главен икономист в АССА и автор на доклада.

Ашуърт добавя още, че може да е рисковано централните банки да обявят предстоящата си победа в борбата с инфлацията, но предположи, че възходящите рискове за световната икономика през 2024 г. може би ще дойдат от продължаващото бързо подобряване на инфлацията, което може да проправи път за доста ранно и значително облекчаване на паричната политика от страна на централните банки“. Джонатан Ашуърт предупреди, че това може да доведе до риск от „посяване на семената на по-висока инфлация през 2025 г. и след това.“

В допълнение към мониторинга на обичайните приливи и отливи на икономически данни, Джонатан предлага да се наблюдават три ключови тенденции през 2024 г.:

• по-нататъшното отстъпление на правителствата за осъществяване на екологичен преход;

• признаци на нарастваща гео-икономическа фрагментация;

• развитието на изкуствения интелект (ИИ).

„Първите два показателя могат да бъдат особено повлияни от политическите събития през годината, както и ще следим за ранни признаци на по-широкото внедряване на ИИ, което започва да дава така необходимия тласък на растежа на производителността в икономиките.“допълни Джонатан.

Междувременно финансовите директори изразиха предпазливост предвид предизвикателния световен икономически контекст, геополитическите събития и изборите в много страни. Някои предприятия бяха по-слабо засегнати от цикличното икономическо развитие, но редица бяха засегнати или изложени на риск от структурни промени, свързани с търговията, и проблеми във веригата за доставки. Повечето от тях експериментираха с ИИ и други технологии в бизнеса си, докато някои отбелязваха трудностите при привличането на кадри предвид променящите се начини на работа.

Доклада може да намерите тук.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...