Съдебната система влошава бизнес климата у насБългария има репутация на страна с лош инвестиционен климат. Отчасти това се дължи на пропуските в съдебната ни система.
Чуждестранните бизнесмени се страхуват да работят с български компании.

Пореден случай на измама беше съобщен наскоро. Българска компания поела задача да обработва плащания и да ги пренасочва към сметките на свой контрагент. Вместо това тя изчезнала с няколко милиона евро.

Инвестиционният климат привлича и измамници, като например заподозрения чужденец Кайро Алойа, живеещ в България. Той е собственик на компании в Канада, САЩ, Латвия, България и др. Според подаден до нас сигнал потърпевши на негови деяния са били латвийското правителство и няколко латвийски компании. Чрез своята фирма за обработка на информация и обслужване на клиенти в Рига, той получил субсидии от латвийската държава и в резултат компанията натрупала огромен дълг към страната и кредиторите си, който никога бил изплатен.

Общата сума на задълженията на компанията се изчислява на около 1.9 млн евро.  По-късно Алойа се насочва към България, където е прехвърлил парите, предоставени от Латвия. Той създава платежната система eService.

През 2013 г. чуждестранна компания открива сметка в eService. Платежната система е лицензирана и има „български клон“. „Клонът“ всъщност е АйТи компания - "МаркАйТи България" ЕООД, а не клон на платежна система. Твърди се, че самият „клон“ е използван за легализиране на парите от Латвия.

Клиентите и партньорите на чуждестранната компания са прехвърлили няколко милиона евро по българските банкови сметки на българския „клон“, като тези пари е трябвало да бъдат получени обратно след удържане на комисиона. Само 1-2% от сумите са били прехвърлени, като след това Алойа се скрива и пострадалата компания не успява да се свърже с него.

През април 2014г. чуждестранната фирма е подала сигнал до Софийската градска прокуратура.

Разследването е продължило 10 месеца. През това време пострадалата компания твърди, че никога не е била потърсена за допълнителна информация. На свой ред Кайро Алойа твърди, че чуждестранната компания дължи пари на платежната му система и заради това той е спрял трансферите Дали този дълг съществува, предстои да бъде доказано.

Предстои да се отговори на въпроса, как българска АйТи компания, която няма лиценз за разплащателна система е предоставяла банкови платежни услуги. Това би могло да се разглежда като двойна измама: не само са присвоени милиони евро, но също така е извършена дейност без съответния лиценз.

Опитите на пострадалата компания да си върне парите завършват с неуспех - няколко милиона евро са напълно загубени чрез неправомерно присвояване.

Този случай в голяма степен разкрива същността на българския бизнес климат.

Известен е фактът, че България е сред първите места в класацията за корупция в ЕС. Също така е факт, че почти няма прокурори или полицаи, които да са влезли в затвора вследствие непрофесионални или корупционни действия.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...