Млади творци от 12 държави почитат спасителите на българските евреи

Рекорден брой участници се явиха в литературния конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, посветен на Холокоста.

|Победителите в международния литературен конкурс на тема „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, ще бъдат обявени на 1 юни 2024 г. от 20:00 ч. Това ще се случи на Международния литературен младежки фестивал „Приятелството – смисъл и спасение“ в Културен дом на НХК, Бургас.


Организаторите обявиха, че конкурсът е получил невероятен отзив от млади творци не само от Европа, но и от България.

Стремежът към възпоменаване на храбрите постъпки на тези, които са съхранили и спасили евреи, вдъхнови много младежи да споделят своите истории и виждания чрез литературни произведения.

Тази година сред членовете на журито са известният писател и университетски преподавател Георги Бърдаров, който е носител на наградата на ЕС за литература за 2021 г. и на Вазовата награда за 2022 г., както и Румен Леонидов – поет, писател и издател. Гост на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ е и Доминик Карильо – американец с италиански произход, живеещ на много места по света, включително и в България. Той е преподавател и писател, носител на множество награди. Фокусира се основно върху писането на романи за тийнейджъри, сред които „Невероятният възход на Пако Джоунс“ и „Да бъдеш Франк Диего“.

„Това е един прекрасен и много полезен за България конкурс, който не само предоставя възможност на млади автори да разказват увлекателни и поучителни истории, но и предава тези разкази на поколенията, за да осъзнаят силата на спасяването на човешкия живот. Точно България е неповторим пример за това – единствената държава спасила своите евреи по време на Втората световна война и с това записала златна страница в своята история“, казва Алберта Алкалай, създател и директор на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Тази година в конкурса участват рекорден брой младежи – близо 300 млади автори се вдъхновиха от темата за спасяването на българските евреи. Така „армията“ от пазители на паметта нарасна до 2000 младежи от 12 държави, а именно: Германия, Австрия, Унгария, Украйна, Румъния, Словакия, Полша, Испания, Латвия, Франция, Израел и България.
Международният литературен фестивал ще бъде открит на 31 май 2024 г. от 15:30 ч. с изложба „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи“, която ще бъде изложена във фоайето на Културен дом на НХК, Бургас.

През следващите дни участниците и гостите на събитието ще имат удоволствието да присъстват и включват в лекции, уъркшоп и курсове по творческо писане на водещи лектори като: доц. д-р Ангел Джонев – историк към Института за исторически изследвания към БАН, проф. Иван Ничев – български режисьор, носител на множество международни и национални отличия, Фелисия Валдман – зам.-ръководител на румънската делегация на IHRA и директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния, Елжбиета Граб от музеят за история на полските евреи Polin, Варашава и др.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...