Ще се справи ли Google с предизвикателствата на изкуствения интелект?

В отговор на стартирането на ChatGPT и огромната инвестиция, която Microsoft отдели за доразработка на този бързо популяризиращ се проект, Google ще ускори развиването и внедряването на своя изкуствен интелект, който за момента е обгърнат в мистерия.

Според последната информация, по покана на главния изпълнителен директор на Alphabet Inc. Сундар Пичай, основателите на Google – Лари Пейдж и Сергей Брин са се събрали за поредица от срещи, на които да преразгледат продуктовата стратегия на организацията по отношение на изкуствения интелект. Факт е, че те са едни от най-големите инвеститори в ИИ и за тях работят някои от най-талантливите умове в индустрията.

Преди няколко години над 4000 служители на Google подписаха петиция, изискваща компанията да прекрати плановете си за разработване на ИИ за американската армия. Над дузина души на отговорни позиции дори подадоха оставки и в крайна сметка договорът с армията беше прекратен. Оттогава компанията е в светлината на прожекторите и се опитва да изгради имидж, че е изключително предпазлива в начина, по който разработва и внедрява подобни технологии.

Според информация на CNBC, Пичай и шефът на Google AI Джеф Дийн са обсъдили въпроса дали ChatGPT представлява „пропусната възможност“ за компанията. Според тях собствените модели на Google са също толкова способни, но те трябва да действат „по-консервативно от малък стартъп“ поради „риска за репутацията“, който една такава стъпка представлява.

Microsoft обаче инвестира толкова много в OpenAI, че вече е трудно компанията да се счита за малък стартъп. Двете организации установиха задълбочено партньорство и Microsoft вече започна да интегрира технологиите на OpenAI в собствените си продукти. В тази връзка едно от първите AI решения, които Google трябва да дебютират, звучи много подобно на това, което Microsoft и OpenAI са планирали за Bing. Демонстрация на подобрено с чат бот Google Търсене се очаква на годишната I/O конференция за разработчици на компанията през май тази година.

Запознати твърдят, че това ще даде приоритет на „получаването на правилните факти, осигуряването на безопасност и премахването на дезинформацията“. Очаква се да бъдат показани други продукти, базирани на изкуствен интелект, като генератор на изображения, набор от инструменти за предприемачи да разработват свои собствени прототипи на изкуствен интелект в прозорец на браузър и приложение за тестване на такива прототипи.

DeepMind, лондонската изследователска компания, която Google купи през 2014 г., и Google Brain, подразделение за напреднали изследвания в централата ѝ в Силициевата долина, отдавна дават на компанията една от най-силните опори в тази област. Съвсем наскоро Google направи крачка с различни варианти на така наречения генеративен AI, който е в основата на ChatGPT, включително AI модели, способни да разказват вицове и да решават математически задачи. Чатботът на Google LaMDA, който е вид езиков модел за приложения за диалог, може да разговаря с потребителите на естествен език, по подобен начин на ChatGPT. Инженерните екипи на компанията работят от месеци, за да го интегрират в потребителски продукт.

Анализатори от Morgan Stanley изчислиха, че един хипотетичен отговор на заявка за търсене с помощта на езикова обработка чрез ИИ би струвало на компанията около седем пъти повече от стандартното търсене в интернет. Другият неясен казус е свързан с това, че генеративният изкуствен интелект, който се използва в услуги като ChatGPT, по своята същност е склонен да дава неправилни отговори и може да се използва за генериране на дезинформация.

Като цяло Google се готви да представи повече от 20 проекта, свързани с ИИ тази година. Това би трябвало да успокои инвеститорите, които критикуваха бавното развитие на изкуствения интелект на Google през последните години, но от друга страна някои ще бъдат загрижени, че сега компанията дава приоритет на скоростта пред безопасността. Твърди се също, че Google работи върху съперник на GitHub Copilot – асистент за кодиране, захранван от технологията на OpenAI. Алтернативата на Google се нарича PaLM-Coder 2 и ще има версия за изграждане на приложения за смартфони, наречена Colab, която ще бъде интегрирана в Android Studio.

Едно е сигурно – в надпреварата във въоръжаването с изкуствен интелект, която току-що избухна в технологичната индустрия, Google, която е изобретила голяма част от най-новите технологии, трябва да намери своята добра позиция, за да бъде един от големите победители. Това обаче ще е сложно заради политици и регулатори, които са нащрек за нередности и заради това, че гигантът има един изключително печеливш бизнес модел, който трябва да защитава.

Вижте още: